SPORTKAPEL SINT-PAULUS

Kerkgebouw: kapel normaalschool broeders van liefde

Ligging: E. De Deynestraat, 2, 9000 Gent.

Omschrijving

De kapel werd ingewijd op 8 juni 1927 en maakte deel uit van de vroegere normaalschool van de Broeders van Liefde. Architect was Alphonse Van de Vijver (soms ook geschreven als 'Vande Vijver') uit Gent, zowat de 'huisarchitect' van de Broeders van Liefde in die tijd. De kapel behoorde tot het gebouwenpatrimonium van de school, en uiteindelijk tot het gebouwenpatrimonium van de vzw De Broeders van Liefde.

In 1969 werd het interieur grondig gerenoveerd, de polychrome muurschilderingen van René De Craemer en Br. Max zijn toen verdwenen. In 2001- 2002 werd de kapel omgevormd tot sportruimte. De glasramen werden weggenomen, evenals de kruisweg (14 schilderijen van Gerard Hermans); glasramen en kruisweg zijn nu in het Museum Dr. Guislain bewaard.

Kleedkamers en sanitair werden in een gesloten volume op het doksaal ondergebracht. De turntoestellen staan opgesteld in het koor. De felblauwe sportvloer laat geen twijfel over de nieuwe functie bestaan, maar toch is de identiteit van de vroegere kapel nog goed voelbaar. Een bijzonder geslaagde transformatie naar een ontwerp van ARCHIPL uit Gent.

Vlaanderen

SINT-PAULUS CAMPUS DE DEYNESTRAAT